Novosti

Trend – dekorativne zidne obloge

Trend – dekorativne zidne obloge

20
FEB
Facebook Twitter Mail

Dekorativne zidne obloge su hit u opremanju enterijera. Raspon materijala i tema, koje se pojavljuju na zidovima je raznolik – od fototapeta sa realističnim prikazima do prirodnih i veštačkih materijala, koji obogaćuju i naglašavaju zidove u prostoru.

Enterijer je kompleksna celina u kojoj svaki deo – podna, zidna i plafonska površina, rasveta i nameštaj, učestvuju  jednako u stvaranju konačnog ugođaja. Međutim, kako bi prostor dobio pravu vrednost, potrebno je stvoriti pravilne mere u naglascima pojedinih delova i zona. Na taj način, on postaje harmoničan, a ne haotičan.

Trendovi su naglasak stavili na dekoraciju zidnih površina, koje su svojom vertikalnom pozicijom i površinom koju zauzimaju, vrlo dominantne u prostoru. Ukoliko odlučite slediti ovaj trend, podne i zidne površine podredite njihovom uređenju, kako stilski, (uklapanjem ili kontrastom), tako i koloristički. Tema zidne obloge može nametnuti temu uređenja prostora, pa je vrlo važno i nameštaj uklopiti u željenu priču o enterijeru.

Dekorativne zidne obloge se mogu pojaviti u svim prostorijama doma. Ukoliko ste u dnevnom boravku odabrali jednu vrstu zidne obloge, npr. od prirodnih materijala, u spavaćoj ili dečjoj sobi možete odabrati sasvim drugačiju – od veštačkih materijala, fototapetu, itd. Odabir vrste dekorativnih zidnih obloga vas ne treba sputavati ukoliko ih odabirete za različite, odvojene prostore, ali ukoliko se radi o povezanom prostoru dnevnog boravka, trpezarije i kuhinje, morate biti vrlo pažljivi.

Naglašavanje dva zida u istom, povezanom prostoru je najlakše izvesti istom vrstom dekorativne obloge, ali oni hrabriji će se poigrati različitim vrstama. Ovakve kombinacije mogu biti vrlo efektne, ali samo ako imate istančan ukus pri odabiru ili sve prepustite stručnim osobama za uređenje enterijera. U protivnom, cela priča oko uređenja enterijera može biti prenaglašena i opterećena velikim brojem različitih elemenata, jer ne zaboravite, u prostoru se pojavljuje i nameštaj, rasveta, podne obloge, dekorativni predmeti, itd.

Za sve one koji vole prirodne materijale poput drveta, kamena ili opeke, a nemaju prilike da ih stave na svoje zidove, iz praktičnih ili finansijskih razloga, trendovi su postavili rešenje: fototapete sa realističnim prikazom ovih materijala. Iako će se istinski zaljubljenici prirode i trajnih vrednosti pomalo šokirati ovakvim rešenjima, odmah ćemo naglasiti: ne posežite za ovakvim fototapetama u kućama i vikendicama na moru, planini ili bilo gde u prirodi, jer će konačni efekat izgledati vrlo loše. Uz ovakve fototapete odaberite moderan, praktičan, minimalistički nameštaj, ne kombinujte nameštaj od punog drveta ili prirodnih furnira, jer on ipak pripada uz pravi kameni, drveni ili zid od opeke.

Trendovske tapete mogu imati i apstraktne uzorke, ali ne sa multipliciranim sitnijim ili krupnijim uzorcima već kompletnim prikazom, formiranom kompozicijom u dimenziji čitavog zida, poput slike. Ovakve tapete su odličan odabir za spavaće sobe, a idealna pozicija im je na zidu uzglavlja kreveta. Konačan efekat se može dodatno začiniti rasvetom.

Dečije sobe su takođe idealne za odabir fototapeta sa apstraktnim ili realističnim prikazima. Ovako obrađen zid će značajno napraviti dečiju sobu dinamičnom, pa je vrlo bitno odabrati motive i boje u skladu sa polom, senzibilitetom i karakterom deteta. Poželjno je naglasiti zid na kome je postavljen radni sto, ali dobar efekat će se postići i postavljanjem dekorativne obloge na neki drugi slobodan zid u sobi.

Prirodne dekorativne obloge su apsolutni hit. Njihova postavka, pogotovo kada se radi o drvetu nije više klasična. Ukoliko želite osetiti toplinu drveta u prostoru, možete posegnuti i za klasičnim, jednostavnim načinom slaganja, poput „brodskog poda“. Trendovi nude puno „uzbudljivije“ i komplikovanije načine slaganja, kao npr. uzdužno sečene ploče trupaca, koje svojim horizontalnim slaganjem na zidu čine fantastične efekte.

Najnoviji trendovi su ponudili širok spektar dekorativnih zidnih obloga, pa smo sigurni da će naći mesto i u vašem domu i dati mu novi, uzbudljivi ugođaj!

 

 

Ostale novosti