SAVETI

Ovde možete pronaći mnoštvo interesantnih saveta i predloga kako da opremite vaš enterijer.

Saveti - UPUTSTVA

KAKO SE POSTAVLJAJU TAPETE?

 

POSTAVLJANJE TAPETA

Materijal i alat potreban za lepljenje tapeta:

 • lepak za tapete
 • četka za lepak
 • valjak za tapete
 • posuda za pripremu lepka
 • skalpel ili nož za sečenje
 • olovka, lenjir, posuda za merenje/čaša.

Priprema zidova:

Površina zida na koju planirate da postavite tapetu mora biti glatka i čista. Ukoliko nije, potrebno je prethodno izvršiti gletovanje i impregnaciju zida.

Lepak:

Izmerite i pripremite potrebnu količinu vode kako je to navedeno u uputstvu proizvođača, sipajte vodu u posudu i zatim dodajte lepak. Po pravilu pre početka korišćenja, lepak mora ''bubriti'' u posudi oko 20 – 30 minuta, a zatim ga je potrebno još jednom promešati.  Instant lepak za tapete može se odmah koristiti na zidovima.

Simboli na tapetama:

Svaka tapeta ima simbole i oznake koje se moraju slediti prilikom postavljanja na zid. Kod vinilnih tapeta sa papirnom podlogom lepak nanosimo samo na tapetu, a kod vinilnih tapeta sa netkanom (Non Woven) podlogom lepak nanosimo i na tapetu i na zid.

Tapete sa šarom:

Na poleđini tapete su odštampani brojevi npr. 64/32. Ti brojevi znače da se šara ponavlja u razmaku od 64 cm i da je potrebno još 32 cm za podešavanje kod lepljenja traka. Kod šara koje se podudaraju, trake se lepe na istoj visini. Najjednostavniji slučaj je lepljenje tapeta bez uklapanja – tada nema otpada.

Lepljenje tapeta:

Najbolje je tapete postavljati tako da krenemo od nekog prozora u prostoriji (zid koji je bliži izvoru svetlosti) i tako se udaljavamo od svetlosti. Na taj način mesta međusobnog spajanja pojedinih komada tapeta biće manje primetna. Prva traka tapete se postavlja pomoću libele (vaser vage) zbog mogućnosti neravnih ivica i odstupanja u merama od plafona do poda. Normalne tapete, takozvane euro-rolne široke su 53 cm i dugačke 10,05 m. Tapete koje poseduju hrapavu površinu duže su od već spomenutih ali im je širina standardna i ona iznosi 53 cm. Pomoću lenjira crtate ravnu liniju od vrha do dna zida zavisno od širine tapete, u našem slučaju 53 cm. Veoma je bitno da prva traka tapete bude postavljena pod pravim uglom, jer sve sledeće trake tapeta slede početnu. Prosečna visina zida u stanovima se kreće od 2.50m do 2.70m, tako da traku tapete sečete po visini zida + 1cm kako bi ste izbegli greške i u završnoj obradi pravilno iseklii višak na krajevima. Sledeću traku tapete sečete u istoj dužini samo ako je tapeta bez uklapanja. Ukoliko tapeta ima simbol ravnog,  suprotnog ili naizmeničnog uklapanja pre sečenja  morate postaviti tapetu uz već zalepljenu traku i iseći deo tapete koji predstavlja višak zbog uklapanja uzorka. Nakon toga sečemo tapetu na potrebnu dužinu. Uvek ostavite 1-2cm više na oba kraja tapete zbog mogućnosti greške. Sve tapete koje sadrže uzorke koji se uklapaju, zbog otpada koji se pritom pojavljuje, neće pokriti ukupnu površinu zida od 5m2. Dakle, pre kupovine dobro izmerite visinu i dužinu zida kako biste tačno odredili broj rolni koji je neophodan za Vaš zid.

Lepak nanosite pomoću četke ili valjka. Prilikom postavljanja na zid tapetu ravnate pomoću gumene špahtle ili vlažne krpe. Ivice trake uz traku pritisnite malim plastičnim valjkom. Višak od 1cm uz plafon i pod odrežite sa skalpelom ili oštrim nožem koji ste položili na dugačku ravnu letvu ili lenjir. Prilikom sečenja skalpel postavite pod što manjim uglom kako ne bi došlo do cepanja tapete.

Uglovi:

Nikada ne lepite kod uglova trake veće širine, ostavite višak 1-2 cm koji ćete više puta iseći. Ostatak tapete možete opet upotrebiti.

Vrata:

Počnite da lepite sa jedne strane vrata. Traku tapete podelite iznad gornjeg vratnog okvira. Tapete se pritisnu duž spoljašnjeg ruba vratnog okvira i iseku.

Udubljenje oko prozora:

Traka tapete se namesti sa jedne strane prozora tako da njen višak oko uglova dopire do okvira, tada se u visini prozorske daske i gornjeg prozorskog ruba iseče i preklopi. Viškovi na prozorskom okviru i oko prozorske daske se iseku, nakon toga se lepi iznad i ispod prozora, pa sa druge strane prozora.

Plafon:

Postavljanje tapeta na plafon nije ništa komplikovanije od tapaciranja zidova  – samo je nešto nezgodnije budući da sve vreme radimo na merdevinama iznad glave. I na plafonu je potrebno ukloniti neravnine i naneti razređeni lepak. Uglavnom jedna je osoba na merdevinama dok druga bilo kojim priručnim sredstvom pridržava tapete u neposrednoj blizini plafona. Prvi niz tapeta lepimo tako što prvo označimo crtu uporedo sa zidom na kojem se nalazi prozor i tu u udaljenosti od 52 cm od njega  –  dakle ukupna širina rolne tapeta umanjena za jedan cm. Ostatak tapeta na krajevima i prema zidu jednostavno ravnomerno isečemo. Nakon što smo postavili jedan niz tapeta, svaki drugi slažemo tačno uz onaj prethodni i tako do kraja.

Bordure:

Korišcenjem bordura tokom tapaciranja moguće je vrlo dekorativno urediti zidove. Ovo je veoma korisno primeniti u izrazito visokim prostorijama. Bordure ovde olakšavaju stvaranje ujednačenog optičkog izraza u celom prostoru. Kada je reč o laganim i jednostavnim tapetama onda bordure možemo jednostavno naneti preko njih.

Ukoliko želimo da kombinujemo bordure s debljim i izrazito strukturiranim tapetama, onda to komplikuje stvar  – u ovakvim slučajevima bordure ne postižu željeni rezultat.

U svakom slučaju pre bilo kakvog nanošenja bordura na tapete najbolje je već unapred pomoću libele odrediti tačan pravac. Na bordure je nakon toga potrebno naneti lepak i složiti ih kao što smo slagali tapete za plafon. Pripazite da se ne pojave bilo kakvi nabori.

SIMBOLI NA TAPETAMA

KAKO SE LEPE FOTO TAPETE?

LEPLJENJE FOTO TAPETA

Materijal i alat potreban za lepljenje foto tapeta:

 • lepak za papirne tapete
 • četka za lepak
 • valjak za tapete
 • posuda za pripremu lepka
 • skalpel ili nož za papir
 • olovka, lenjir, posuda za merenje/čaša.

Preporučujemo da foto tapete lepe minimalno dve osobe.

Priprema podloge (zida) za lepljenje tapeta:

1. Sa zidova je potrebno odstraniti sve neravnine. Ne preporučujemo da lepite tapete na goli malter. Površina bi trebala biti ravna i glatka. 


2. Zidovi od gipsanih ploča, ili zidovi koji su pokriveni gipsom ili drugim materijalima koji imaju svojstvo apsorpcije treba tretirati tako da se spreči to njihovo svojstvo. Time će se izbeći upijanje lepka u površinu i omogućiti temeljno lepljenje tapeta na zid. Obavezno premažite zid prajmerom. 

3. Zidove koji su prethodno bili oslikani treba oprati slikarskim sapunom i to u smeru odozdo prema gore. Zatim obraditi površinu šmirglom, čime se postižu bolja svojstva pri nanošenju lepka. 

4. Na zidovima koji su već imali tapete na sebi potrebno je odstraniti prethodne tapete. Pomoću sunđera ili četke potrebno je navlažiti pozadinu. Nakon približno 15 minuta po vlaženju tapeta, skinuti tapete pomoću špahtle. Uobičajeno je da se skida u smeru odozgo prema dole. 

5. U slučajevima kada foto tapeta ide preko utičnica ili prekidača, potrebno je prethodno isključiti struju, skinuti prekidač ili utičnicu, nalepiti foto tapetu i po sušenju izbušiti rupu po potrebi. 

6. Površina pre lepljenja foto tapeta mora biti čista, suva, ravna, glatka, bez grudvica prašine ili ostataka boje. 

7. Priprema podloge mora biti završena minimalno 24 sata pre otpočinjanja procesa samostalnog lepljenja foto tapeta. 

Priprema za početak lepljenja tapeta: 

1. Prilikom nanošenja lepka na tapete, potrebno je osigurati dovoljno radnog prostora na stolu ili podu. 

2. Pre nanošenja lepka na foto tapete treba otvoriti i odmotati svaku tapetu, kako bi se videlo da li imaju neku grešku ili deformaciju. Proverite da li je to ono što ste naručili, da li je dobra dimenzija, tačna boja i da li su dostavljeni svi delovi foto tapeta. Ukoliko je foto tapeta sastavljena od više komponenata, potrebno je proveriti i da li se oni međusobno uklapaju, te da li su istih boja/nijansi. 

3. Lepak je potrebno pripremiti kako je preporučeno u uputstvu proizvođača na ambalaži lepka.

Lepljenje tapeta:

1. Na početku biramo mesto na koje ćemo lepiti foto tapete. Olovkom i lenjirom označiti ivice tj. granice za postavljanje tapeta. 

2. Lepak se nanosi na tapete četkom ili valjkom na neštampanu stranu, dovoljno dugo kako bi tapeta počela upijati lepak. Nanosite lepak ravnomerno i svuda, ali maksimalno 1 minutu, kako ne biste stavili previše lepka. Potrebno je naneti samo jedan sloj lepka na površinu foto tapete. 

3. Nanosite lepak na tapete u smeru spolja prema unutra, tako da celu tapetu prekrijete lepkom. Ovim ćete u mnogome sprečiti pojavu vazdušnih mehurića nakon postavljanja foto tapeta na zid. 

4. Pri postavljanju tapete na zid morate biti veoma pažljivi kako ne biste napravili neke neravnine ili nabore koje bi pokvarile kasniji utisak o Vašem zidu. Ukoliko je tapeta blago savijena, samo je odmotajte i otklonite neravnine od savijanja, to neće predstavljati problem. Pri nanošenju lepka budite svesni da su foto tapete papir i da imaju sve njegove karakteristike, zato budite oprezni jer će lepak činiti tapete malo iskrivljenim što ćete Vi ispraviti pri postavljanju na zid. 

5. Prvi deo tapete (ukoliko se sastoji iz više delova) postavite u odnosu na graničnu liniju koju ste obeležili. Treba biti oprezan jer prva tapeta određuje smer svim ostalim delovima. Prinesite tapetu na zid i blago je pritisnite na zid i ona će se zalepiti sama. 

6. Nakon toga, treba preći valjkom preko tapeta kako bi se svaki deo tapeta zalepio na zid. Pomerajte valjak u smeru odozgo prema dole i iznutra ka ivicama. Ovim će se ukloniti vazdušni mehurići. Tako ćete dati prostor lepku da radi svoj posao. Neki od vazdušnih mehura se neće moći otkloniti valjkom. Njih ćete ostaviti kad se osuše tapete ili ih jednostavno iglom bocnite na jednom mestu i dozvolite vazduhu da izađe van. 

7. Za nastavak lepljenja tapeta na zid, ponavljajte radnju uz postavljanje tapeta pažljivo jednu do druge. Treba obratiti pažnju na ivice, kako bi se tapete uklopile u celinu. Kada postavite naredne delove, krpom laganim pokretima odstranite višak lepka. 

8. S obzirom da su tapete vrsta papira, sa njima se mora postupati izuzetno oprezno. Nemojte ih rastezati i time pokidati, naborati ih ili činiti bilo što što nije navedeno, čime biste mogli napraviti oštećenje. 

9. Delove tapeta koji su višak iznad i ispod zida, pažljivo odstraniti sa lenjirom i skalplom ili nožem za papir. 

Najčešće greške koje se mogu desiti:

1. Ukoliko ne ostavite dovoljno vremena lepku da se upije, možete izazvati vazdušne mehuriće kada ih postavite na zid. 

2. Ukoliko stavite previše lepka. 

3. Ukoliko ne budete pažljivo rukovali tapetama. 

4. Neadekvatno rukovanje i skladištenje tapeta nakon dostave. 

Pre lepljenja foto tapeta na zid neophodno je pridržavati se uputstva proizvođača.

Roberto cavalli kolekcije tapeta
Novo - Kolekcije tapeta
Stilski i moderan nameštaj
Novo - Kolekcije materijala
Zavese i pozamanterija
YouTube snimci
Izrada sajta